сряда, 20 май 2009 г.

Други симтоми

Разнообразни медицински състояния са свързани с натрупването на мед при болестта на Уилсън:
• Очи: Пръстени на Кайзер – могат да бъдат забелязани около ирисите. Дължат се на натрупването на мед в мембраната на Децемет в роговицата. Не са характерни за всички пациенти и могат да се видят само при преглед с шлиц лампа. Болестта на Уилсън същио е свързана със „слънчогледова катаракта”, кафява или зелена пигментация на предната и задната капсула на лещата Нито едно от двете не причиняват значителна загуба на зрението. Пръстена на Кайзер-Флайшер се наблюдава в 66% от случаите, по-често при пациенти с неврологична симптоматика, от колкото при тези с чернодробна.
• Бъбреци: бъбречна тубулна ацидоза, нарушение справянето с бикарбонатите от proximal tubules води до нефрокалциноза (натрупване на калций в бъбреците), отслабване на костите (поради загуба на калций и фосфор), а понякога и аминоацидурия (загуба на амино киселини, необходими за синтеза на белтък).
• Сърцe: кардиомиопатия (слабост на сърдечния мускул) е рядък, но признат проблем при болестта на Уйлсън, може да доведе до сърдечна недостатъчност (натрупване на течност поради намалена функция на помпата) и сърдечни аритмии (епизоди на нередовни и / или необичайно бърз или бавен сърдечен ритъм)
• Хормони: хипопаратироидизъм (отказ на паращитовидни жлези, което води до ниски нива на калций), безплодие и аборт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар